Louhosareena

Louhosareenan tarina sai alkunsa yhden miehen unesta. Louhoksen isäntä Matti näki 2000-luvun alussa unen, jossa hän käveli lapsuudestaan tutussa kivilouhoksessa. Uni oli niin vahva, että se ajoi miehen seuraavana päivänä läpi porttien, piikkilanka-aitojen ja kieltokylttien vanhalle kaivokselle. Matti nousi kvartsihiekkakivikallion korkeimmalle kohdalle, häikäistyi paikan karusta ja maagisesta kauneudesta ja totesi: ” Tämä paikka on minun”

Louhosareenan rakensi Nilsiän kaupunki Kuosmasilta vuokratulle maalle v. 2004. Katettu katsomo ja näyttämö olivat aktiivisesti neljän kesän ajan oopperaesitysten sekä erilaisten konserttien tapahtumapaikkana. Oopperat loppuivat, kun järjestävä yhdistys teki konkurssin ja vähitellen muutkin tapahtumat areenalla hiipuivat. Kun Nilsiä vuonna 2013 liittyi Kuopioon, areena vaipui täydelliseen Ruususen uneen. Katoksen ristikkorakenteet alkoivat ruostua ja paikat repsottaa.

Kuosmaset, joiden kesäpaikkana louhos on toiminut jo sieltä 2000-luvun alusta asti, katselivat huolestuneena areenan rappiotilaa. Ja viimein loppuvuonna 2015 he tarttuivat toimeen ostamalla katoksen Kuopion kaupungilta. Vuonna 2017 lähes 10 vuoden hiljaiselon jälkeen Louhosareenalla alkoi toiminta uudelleen.

Kuosmasten suurena ajatuksena on, että Louhosareena pystyy olemaan monien erilaisten tapahtumien paikka. Mihinkään yksittäiseen genreen ei haluta sitoutua, vaan kaikenlaisia ideoita kehitellään jokaiselle jotain -periaatteella!