Louhosareena

Louhosareenalta on jo 1900-luvun alusta louhittu kvartsiittiliuskeita uuni- ja rakennuskiviksi. Vuodesta 1914 alkaen pehmeästä kvartsiitista valmistettu kvartsihiekan tuotanto nousi ykköstuotteeksi lasiteollisuuden tarpeisiin. Vuoden 1989 jälkeen toiminta louhoksella loppui, mutta muutaman kilometrin päässä toimii edelleen toinen kvartsihiekkalouhos, jota isännöi Sibelco Oy.

Louhosareenan tarina sai alkunsa yhden miehen unesta. Louhoksen isäntä Matti näki 2000-luvun alussa unen, jossa hän käveli lapsuudestaan tutussa kivilouhoksessa. Uni oli niin vahva, että se ajoi miehen seuraavana päivänä läpi porttien, piikkilanka-aitojen ja kieltokylttien vanhalle kaivokselle. Matti nousi kvartsihiekkakivikallion korkeimmalle kohdalle, häikäistyi paikan karusta ja maagisesta kauneudesta ja totesi: ” Tämä paikka on minun”

Louhosareenan rakensi Nilsiän kaupunki Kuosmasilta vuokratulle maalle v. 2004. Katettu katsomo ja näyttämö olivat aktiivisesti neljän kesän ajan oopperaesitysten sekä erilaisten konserttien tapahtumapaikkana. Oopperat loppuivat, ja monien vaiheiden jälkeen myös rakenteet siirtyivät 2015 Kuosmasille , joiden kesäpaikkana louhos on toiminut jo sieltä 2000-luvun alusta asti.

Kuosmasten suurena ajatuksena on, että reilu 1200 (maksimissaan jopa 1800) paikkainen Louhosareena pystyy olemaan monien erilaisten tapahtumien areenana. Mihinkään yksittäiseen genreen ei haluta sitoutua, vaan kaikenlaisia ideoita kehitellään jokaiselle jotain -periaatteella!

Louhosareenan alueelta löytyvät vanhat junavaunut löysivät loppusijoituspaikkansa, kun VR aikoi romuttaa käytöstä poistettuja vaunujaan koronakeväänä 2020. Kuosmaset lähtivät ostamaan yhtä ravintolavaunua, mutta lopulta vaunuja tulikin kaikkiaan 5 kpl. Ravintolavaunussa järjestetään esitysten VIP-tarjoilut. Esiintymislavan vieressä pienen lammen kupeessa oleva konferenssivaunu toimii loistavana takatilana esiintyjille. Makuuvaunu, esittelyvaunu ja salonkivaunu ovat kehityslistalla.

Vaunujen saavuttua Kuosmasille tuli tieto, että Helsingin rautatieaseman Lyhdynkantajien innoittamat veikeät patsaskopiot ovat myös joutuneet pois töistään Linnanmäen yksiraiteisen rautatien kannattajina ja nököttävät hylättyinä varastossa. Nämäkin veikkoset löytyvät nyt Louhosareenalta. Nimekseen kaverukset saivat Erkki ja Wille Lyhdynkantajien alkuperäisten patsaiden tekijän Emil Wikströmin etukirjainten mukaan.

Kaikkia teatterivieraita on isäntäparin lisäksi vastaanottamassa Vuoden kuopiolainen 2022 -tittelin napannut somejulkkis Aku-koira, joka keväällä 2022 matkusti isäntä Matin kanssa sähkömopoautolla Espanjasta Suomeen. Akun näköispatsas löytyy Kuopiosta kaupungintalon vierestä osoitteesta Puijonkatu 29. (Akun omat sivut löytyvät Facebookista: Aku was here, Instagramista: aku_washere ja Tiktokista: akugoeshome).